Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Yabancı Diller Yüksekokulu

YABANCI DİLLER BÖLÜMÜ

YABANCI DİLLER BÖLÜMÜ

Bölüm Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Faruk TÜRK

Bölüm Başkan Yardımcısı: Öğr. Gör. Dr. Tuğba SÖNMEZ AKALIN

Bölüm Başkan Yardımcısı: Öğr. Gör. Melike GÖZÜTOK

 

 

Amaç
 

Yabancı dil derslerinde, öğrenciye aldığı yabancı dilin temel kurallarını öğretmek, yabancı dil kelime haznelerini geliştirmek, yabancı dilde okuduğunu ve duyduğunu anlayabilmek ve kendisini sözlü veya yazılı olarak ifade edebilmektir.

 

Vizyon

Öğrencilerde etkili iletişim, açık ve eleştirel düşünmeyi teşvik etmek; sosyal farkındalık, estetik beğeni, çok kültürlülük ve dilliğe saygı çerçevesinde entelektüel gelişmeyi güçlendirmektir.

 

Misyon

Risk alma ve üretkenliği destekleyen bir bağlamda öğrencilere dil kullanımını deneyimleme fırsatı vererek, problem çözme yaklaşımı ile bilgi ve iletişim teknolojilerini öğretme ve öğrenme süreçlerine dâhil ederek yabancı dili eğlenceli bir şekilde edindirmeyi hedefliyoruz.

 

Program Tanımı

Yabancı Diller Bölümü, yabancı dilde öğretim yapan programlara kayıtlı öğrenciler için ilgili dillerde yoğun zorunlu hazırlık programları sunmaktadır. Ayrıca isteyen öğrencilere bir yıl isteğe bağlı hazırlık dersleri vermektedir. Tüm bölümlerde zorunlu ders olan yabancı dil (İngilizce) I-II dersleri bölümümüz tarafından yürütülmektedir. Zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olmuş veya bu dersleri almış ve başarılı olmuş öğrenciler için daha sonraki yarıyıllarda bölümler tarafından açılması durumunda seçmeli yabancı dil dersleri bölümümüz tarafından verilmektedir. Ayrıca, yabancı diller bölümü açılması ve talep olması halinde mesleki yabancı dil derslerini yürütmektedir. 

 

Kabul ve Kayıt Koşulları

Yabancı dilde öğretim yapan programlara yeni kayıt yaptırıp, yeterlik sınavında başarısız olan öğrenciler bir yıl yoğun zorunlu hazırlık programına kabul edilmektedir. Ayrıca diğer bölüm öğrencilerinden programlarına yeni kayıt yaptıranlar, talepleri halinde yabancı diller bölümünün imkânları dikkate alınarak bölüm başkanlığı tarafından belirlenen kontenjanlar dâhilinde isteğe bağlı yabancı dil hazırlık eğitimine alınmaktadır.
Hazırlık sınıfında geçirilen süre, öğrencinin önlisans, lisans veya lisansüstü öğrenim programında görmekle yükümlü olduğu derslere ilişkin kredi saatleri bakımından dikkate alınmaz.

 

Mezuniyet Şartları

Gerekli başarı kriterini sağlayan zorunlu hazırlık sınıfı öğrencileri hazırlık sınıfını başarı ile tamamlamış sayılır ve programlarında öğrenim görmeye hak kazanır. Zorunlu hazırlık sınıfına devam koşulunu yerine getirmiş, yapılan sınavlara katılmış ancak başarısız olmuş öğrencilere, eğitim-öğretim süresince yapılacak yeterlilik sınavlarına katılma hakkı tanınır. Hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir.

İsteğe bağlı hazırlık sınıfını başarı ile tamamlayan öğrencilerin listesi ve başarı durumu Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirilir. Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından bu öğrencilere “İsteğe Bağlı Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Başarı Belgesi” düzenlenip verilir. 

İsteğe bağlı hazırlık sınıfına devam koşulunu yerine getirmiş, yapılan sınavlara katılmış ancak başarısız olmuş öğrenciler kendi programlarında öğrenime devam ederler. Bu öğrenciler kayıtlı oldukları programlardan mezun oluncaya kadar isteğe bağlı hazırlık sınıfları için yapılan yılsonu sınavına katılma hakkı tanınır. Yeterli puan alanlar, isteğe bağlı hazırlık sınıfını başarı ile tamamlamış sayılırlar.

 

Ölçme ve Değerlendirme Esasları

Başarı notu, akademik yıl içinde yapılan ara sınavlardan alınan notların % 40’ı ile yılsonu sınav puanının % 60’ının toplanması ile elde edilir. Bir öğrencinin hazırlık sınıfında başarılı sayılabilmesi için gereken başarı notu, ilgili bölüm başkanlığı tarafından belirlenir ve eğitim – öğretimin başladığı tarihten itibaren bir ay içerisinde ilan edilir. 

Yapılacak ara sınav sayısı, diğer kısa sınav, ödev ve benzerinin ara sınav notuna katkı oranları yabancı dillerin özelliklerine göre bölüm başkanlığınca belirlenip ilan edilir. Ayrıca bir akademik yıl içinde bir yılsonu sınavı yapılır.