Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Ahmet Keleşoğlu Diş Hekimliği Fakültesi

Ortodonti Anabilim Dalı

Dişlerdeki çapraşıklıkların, çeneler arası uyumsuzlukların, yüz profilindeki bozuklukların, solunum problemlerinin, eklem problemlerinin teşhis edildiği ve bu problemlerin tedavilerinin yürütüldüğü bilim dalıdır. Ortodontist, 5 yıllık diş hekimliği (lisans-yüksek lisans) eğitimi sonrası ortodonti anabilim dalı doktora programından veya uzmanlık programından mezun olan diş hekimidir.

Ortodontik tedavi ile hastalara daha düzgün bir diş dizilimi, daha sağlıklı bir çiğneme fonksiyonu, daha estetik bir gülüş ve daha güzel bir yüz profili kazandırılması hedeflenir. Ayrıca koruyucu ve önleyici ortodontik tedavi yaklaşımıyla parafonksiyonel alışkanlıkların (parmak emme, tırnak yeme, ağız solunumu, bebeklik yutkunması, dil itimi, dudak-yanak ısırma, kalem ısırma) önüne geçilir ve diş çapraşıklığı sonucunda doğabilecek dişeti problemleri ve diş aşınmalarının önüne geçilmesi hedeflenir. Ortodontik tedavi sadece ağız ve dişlere yönelik tedavilerin değil, yüzün iskeletsel yapısı, çene eklemi, havayolu gibi birbiriyle bağlantılı olan vücut yapılarına yönelik de tedavilerin kapsamlı olarak yürütüldüğü, hızla gelişmekte olan bir bilim dalıdır.

Üniversitemizin Ortodonti Anabilim dalı 2020 yılında kurulmuş olup genç ve dinamik bir kadroya sahiptir. Ortodonti Anabilim dalında akademik çalışmalar ve eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanısıra klinik çalışmalarla hastalarımızın ortodontik tedavilerinin yapılması planlanmaktadır. 

En güncel ortodontik tedavi yaklaşımlarının uygulanacağı ve en son teknolojilerden faydalanılarak hastalarımızın tedavilerinin yürütüleceği ortodonti kliniğimizde; 8 adet ünit, 1 analiz odası, 1 fotoğraf odası, 1 teknisyen odası ve diş laboratuarı, 1 periapikal film odası, 1 sefalometrik film odası ve 1 toplantı salonu bulunmaktadır. 2020-2021 eğitim öğretim yılında sadece lisans-yüksek lisans düzeyinde ortodonti eğitimi verilmekte olan anabilim dalımızda ilerleyen dönemlerde doktora ve uzmanlık programlarının açılması hedeflenmektedir. Vizyonumuz; insan haklarına saygılı, hasta haklarına saygılı, deontolojik ve etik ilkelere uygun, yetkin, başarılı ve bilgili Diş Hekimi ve Ortodontistler yetiştirmektir.

Ortodontik Tedavi Uygulama Alanları:

·       Sabit ortodontik tedavi

·       Fonksiyonel ortodontik tedavi

·       Ortopedik tedavi

·       Koruyucu ve önleyici ortodontik tedavi

·       Lingual ortodonti

·       Şeffaf plaklardan faydalanılan ortodontik tedavi

·       Yetişkin ortodontik tedavisi

·       Eklem tedavisi

                            .       Uyku apnesi ve solunum problemleri