Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Tıp Fakültesi

Fizyoloji Anabilim Dalı

FİZYOLOJİ ANABİLİM DALI

TARİHÇE
 
Fizyoloji, insan vücudunu oluşturan organların yapılarını ve işleyiş mekanizmalarını inceleyen bilim dalıdır. 
Fizyoloji Ana Bilim Dalımız, 2021 yılında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde eğitim-öğretime faaliyetlerine başlamıştır. Lisans eğitiminde Tıp Fakültesi Dönem 1 ve Dönem 2 “Fizyoloji” ve Diş Hekimliği Fakültesi “Fizyoloji” dersleri yürütülmektedir. Anabilim Dalı bünyesinde Egzersiz Fizyolojisi Laboratuvarı ve Fizyoloji Araştırma Laboratuvarı olmak üzere iki adet laboratuvar bulunmaktadır. Anabilim Dalımızda lisans derslerinin yanı sıra laboratuvarlarımızda bilimsel araştırma projeleri de yürütülmektedir. Öğrenciler, teorik derslerin yanı sıra pratik derslerde fizyolojik ve fizyopatolojik mekanizmaları da öğrenerek klinik olgulara bilimsel yaklaşım sağlama becerisi kazanmaktadır. 
 
Fizyoloji Anabilim Dalı 15 Nisan 2021 tarihinde Dr. Öğr. Üyesi Bülent IŞIK’ın, 4 Kasım 2022’de Dr. Öğr. Üyesi Derviş DAŞDELEN’in göreve başlamasıyla kadrosunu güçlendirmiştir. Arş. Gör. Fatma Sare TAŞTEPE anabilim dalımızda araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. Ermenek Uysal ve Hasan Kalan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda kadrosu bulunan Öğr. Gör. Mustafa ÖZDAMAR anabilim dalı faaliyetleri ve derslerinin yürütülmesi amacıyla anabilim dalımıza görevlendirilmiştir. Fizyoterapist-Fakülte Sekreteri Rasim KUMCU da anabilim dalı pratik uygulamalarında faaliyet göstermek üzere anabilim dalı bünyesinde 2022 yılında görevlendirilmiştir.
 

VERİLEN DERSLER

Hücre Fizyolojisi

Kan Fizyolojisi

Kalp ve Dolaşım Fizyolojisi

Solunum Fizyolojisi

Metabolizma

Sindirim Fizyolojisi

Endokrin Sistemfizyolojisi

Üreme Sistemi Fizyolojisi

Boşaltım fizyolojisi

Kas Fizyolojisi

Sinir Fizyolojisi

Duyu Fizyolojisi

Egzersiz Fizyolojisi

LABORATUVARLARIMIZ

Egzersiz Fizyolojisi Laboratuvarı

Egzersiz fizyolojisi; bireylerin egzersiz, antrenman, spor ve hareketsizliğe verdikleri akut ve kronik yanıt ile adaptasyon mekanizmalarını inceleyen bir disiplindir.

Günümüzde, modernleşmeyle birlikte hareketsizlik giderek artmış ve buna bağlı olarak kronik hastalıklarda da artış meydana gelmiştir. Egzersiz fizyolojisi, bu hastalıkların önlenmesi ve tedavi edilmesi, bu hastalıkların altında yatan fizyolojik mekanizmaların belirlenmesi, ayrıca sporcuların sağlıklı bir şekilde en yüksek antrenman verimliliğine ulaştırılması gibi konulara odaklanmıştır. Egzersiz fizyolojisi; bireylerin sağlık halini sürdürmesi, egzersize akut ve kronik uyum sürecinde rol oynayan mekanizmaların belirlenmesi ve üst düzey egzersiz performansı elde edilmesinde fizyolojik ve çevresel faktörleri inceler.

 

Fizyoloji Araştırma Laboratuvarı

Anabilim dalımız bünyesinde bulunan Fizyoloji Araştırma Laboratuvarında çeşitli deney hayvanları çalışmaları yürütülmekte ve ayrıca öğrencilere pratik dersler verilmektedir.

 

AKADEMİK KADRO

Doç. Dr. Bülent IŞIK (Anabilim Dalı Başkanı)

E-mail: bulentisik@kmu.edu.tr

Tel: 0 338 226 2568

 

Dr. Öğr. Üyesi Derviş DAŞDELEN

E-mail: ddasdelen@kmu.edu.tr

Tel: 0 338 226 2540

 

Öğr. Gör. Mustafa ÖZDAMAR

E-mail: mustafaozdamar@kmu.edu.tr

Tel: 0 338 226 2588

 

Arş. Gör. Fatma Sare TAŞTEPE

E-mail: ftastepe@kmu.edu.tr

Tel: 0 338 226 2592

 

Fizyoterapist Rasim KUMCU

E-mail: rasimkumcu@kmu.edu.tr

Tel: 0 338 226 2534