Dekanımız Prof. Dr. Ali Can'ın İdari Yapımcılığını Yürüttüğü “Yerüstü Yeraltı” Belgeseli İtalya'da Finalist Oldu
Karaman’ın Ayrancı ilçesinde üretilen ve Türkiye’nin en özgün peynirlerinden biri olan Divle Obruk Peyniri'nin üretim sürecini konu alan “Yerüstü Yeraltı” adlı belgesel film, İtalya’nın Bergamo kentinde 20-23 Ağustos 2025 tarihleri arasında düzenlenecek olan 12. Food Film Festival’de finalist olarak yarışma hakkı kazandı.
99 ülkeden 612 film arasından seçilen “Yerüstü Yeraltı”, festival kapsamında Bergamo’nun tarihi Piazza Mascheroni Meydanı’nda açık hava sinemasında izleyiciyle buluşacak.
Belgesel Akademik İş Birliğiyle Hayat Buldu
Filmin yönetmenliğini İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cenk Demirkıran üstlenirken, idari yapımcılığını Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Ali Can yürüttü. Projenin fikir sahibi ise Prof. Dr. Ercan Oktay.
2024 yazında Karaman’ın Üçharman (eski adıyla Divle) köyünde gerçekleştirilen çekimlerde, Divle Obruğu’nda olgunlaştırılan peynirin geleneksel üretim süreci, bölgenin doğal dokusu ve yerel halkın emeğiyle harmanlanarak sinemaya aktarıldı.
Festival Yolculuğu Sürüyor
İlk gösterimini Aralık 2024’te 15. TRT Belgesel Ödülleri kapsamında yapan “Yerüstü Yeraltı”, ardından Uluslararası Urla Gastronomi Film Festivali (23-25 Mayıs) ve İKÇÜ Film Festivali (27-30 Mayıs) gibi seçkin etkinliklerde de izleyiciyle buluştu.
Belgesel, yerel üretim kültürünü uluslararası izleyiciyle buluşturarak, Anadolu’nun kültürel mirasına dikkat çekmeye devam ediyor.
Okunma Sayısı: 64