Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından 2025 Yılı Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamına alınan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) dış değerlendirme süreci sona erdi.
YÖKAK değerlendiricileri tarafından 10-12 Kasım 2025 tarihlerinde yürütülen KAP süreci kapsamında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde bir dizi görüşme ve toplantı gerçekleştirildi.
Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı’yı makam ziyaretiyle başlayan KAP değerlendirme süreci, Senato Toplantı Odası’nda Kalite Komisyonu üyeleri ve ardından Üniversite Senato ve Yönetim Kurulu üyeleriyle yapılan görüşmelerle devam etti. Sonrasında değerlendirme takımı üyeleri Edebiyat Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Mühendislik Fakültesine saha ziyaretleri gerçekleştirilerek fakülte yönetimleri, öğrenciler, akademik ve idari personel ile görüşmelerde bulundu.
İkinci gün saha ziyaretlerine devam eden değerlendirme takımı üyeleri Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Ermenek Meslek Yüksekokuluna giderek burada kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdi. Öğleden sonra ise değerlendiriciler, Üniversitedeki idari birimlerle araştırma birimlerinin, uygulama ve araştırma merkezleri ile koordinatörlüklerin yöneticileriyle bir araya geldi. Takım üyeleri eş zamanlı olarak Üniversitenin farklı birimlerinde görev yapan idari personel ile toplantı yaparak personelin görüş ve önerilerine başvurdu. Son olarak değerlendiriciler Rektörlük Senato Odası’nda Üniversitenin dış paydaşlarıyla bir araya gelerek onların Üniversiteye ilişkin değerlendirme ve izlenimlerini not aldı.
Kurumsal Akreditasyon Programı, üçüncü gün yapılan geniş katılımlı Çıkış Bildirimi Toplantısı ile sona erdi. Üniversite Yönetimi, Senato üyeleri ve Kalite Alt Komisyon başkanlarının katıldığı toplantıda söz alan Takım Başkanı Prof. Dr. Ramazan Gökbunar, bu süreçte gerçekleşen yoğun bilgi paylaşımı ve misafirperverliklerinden dolayı başta Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı olmak üzere Üniversite yönetimine ve tüm KMÜ ailesine teşekkür etti. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin KAP kapsamındaki ilk dış değerlendirmesinin 2019 yılında gerçekleştiğini, ardından 2022 yılında kurumsal izleme sürecinin geçirildiğini hatırlatan Prof. Dr. Gökbunar, KAP kapsamındaki çalışmaların 2024 ve 2025 yıllarında yoğunluk kazanmış olduğunu bildirdi. Üniversitedeki söz konusu çalışmaların nihai sonuçlarının 2026 ve 2027 yıllarında gözlemlenebileceğini ifade eden Prof. Dr. Gökbunar, kalite süreçlerinde izleme, kontrol ve iyileştirmeler için zamana ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Bu süreçte özellikle bölüm başkanlarına çok iş düştüğünü belirten Prof. Dr. Gökbunar, takım üyeleri tarafından hazırlanan Çıkış Bildirimini sunarak Üniversitenin liderlik, kalite ve yönetişim, uluslararasılaşma, eğitim öğretim, araştırma geliştirme ve toplumsal katkı alanlarında öne çıkan yönleri ile geliştirmeye açık yönlerine vurgu yaptı.
Toplantıda takım üyeleri de söz alarak Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde üç gün boyunca yoğun bir süreci başarıyla geçirdiklerini, Karaman ve Üniversiteye dair çok güzel anılar biriktirdiklerini, Üniversitenin yöneticileri, personeli, öğrencileri ve dış paydaşlarıyla bir bütün oluşturduğunu belirterek bu samimi ortamın ve güçlü iletişim ağının önemine dikkat çektiler.
Toplantıda söz alan Üniversite yöneticileri de dış değerlendirme sürecinin katkılarına değinerek Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini dışarıdan nitelikli bir ekibin değerlendirmesinin bundan sonraki süreç için son derece motive edici olduğunu ifade ettiler.
Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı ise değerlendirme sürecinde gösterdikleri yoğun emek ve katkılar nedeniyle başta Takım Başkanı Prof. Dr. Ramazan Gökbunar’a ve tüm takım üyelerine teşekkür etti. Dış değerlendirmenin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Gavgalı, yönetim olarak Üniversitenin gelişmeye açık yönlerine dair hızlı bir şekilde gerekli adımları atacaklarını ve süreci daha fazla tabana yaymak için gayret gösterecekleri ifade etti. Prof. Dr. Gavgalı son olarak KAP sürecinde yoğun bir çabayla üzerine düşeni yerine getiren tüm KMÜ personeline, öğrencilerine ve paydaşlarına teşekkürlerini iletti.
YÖKAK değerlendiricileri tarafından Kurumsal Akreditasyon Programı çerçevesinde yürütülen dış değerlendirme süreci, toplantının ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona buldu.
Üniversiteye dair kurumsal akreditasyon raporunun YÖKAK tarafından 2026 yılı mart ayında yayımlanması bekleniyor.
Okunma Sayısı: 70