Yerleşkemizde lavanta bahçesi tesisi için kullanılacak fideler, Daire Başkanlığımız tarafından vegetatif üretim tekniği kullanmak suretiyle elde edilmektedir.
Lavanta fidelerinin vegetatif üretimi yan kök sürgünleri veya yaşlı bitkilerden elde edilecek çeliklerle yapılmaktadır. Yaşlı lavanta bitkilerinden alınan çelikler, Daire Başkanlığımıza tahsis edilen serada köklendirilmek üzere dikilmiştir. Burada köklenmelerini müteakip, yerinde dikim işlemi gerçekleştirilecektir.
Ballıbabagiller familyasından olan Lavanta (lavandula, lavandar, lavande) en çok 1 metre kadar boylanabilmektedir. Gövdesi dört köşe kesitli, yeşil renkli ve hoş kokuludur. Ancak bitkinin ikinci yılında gövde odunsulaşmaktadır. Grimsi yeşil renkli, ince uzun ve hoş kokulu yaprakları vardır. Uzun sapların ucunda seyrek başaklar oluşturarak yaz aylarında açan, çok kokulu, lavanta mavisi renkli çiçekleri vardır. Bitkinin gövde, yaprak, sap ve çiçeklerine özel kokusunu veren bunların üzerinde bulunan küçük yıldızımsı tüyleridir. İçinde organik asitler bulunan uçucu yağ ile glikozitler, alkaloitler ve tanen gibi maddeleri içerir. Bu uçucu yağın damıtılmasıyla lavanta yağı (esansı) elde edilmektedir. Bu yağ, parfümeri endüstrisinde önemli bir hammadde olarak kullanılır. Drog olarak kullanılan çiçekler, Temmuz-Ağustos aylarında henüz tomurcuk halinde iken toplanmaktadır. Saplarıyla birlikte toplanan çiçekler, demet halinde bağlanıp gölge bir yere asılarak kurutulmaktadır. İyice kuruduktan sonra çiçekler saptan ufalanarak ayrılır. Ayrıca küçük keseler içinde aralarına yerleştirildiği çamaşırlara çok hoş, iç açıcı bir koku kazandırır. Uykusuzluk çekenler, lavanta içerikli yastıklar kullanması tavsiye edilmektedir.
Okunma Sayısı: 18