Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kamil Özdağ Fen Fakültesi

FAKÜLTEMİZ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. BURAK SÜRMEN'in PROJESİ TÜBİTAK 1001 KAPSAMINDA KABUL EDİLDİ

Fakültemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak SÜRMEN’in yürütücüsü olduğu proje, TÜBİTAK 1001 kapsamında kabul edildi.

KMÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak SÜRMEN’in proje yürütücüsü, KMU Ermenek Uysal ve Hasan Kalan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Yasin Uzun’un da proje araştırmacısı olduğu “Farklı İklim ve Yükseltiler Boyunca Uzanan Göksu Nehri Ekosisteminin Silifke/Mersin ile Hadim/Konya Arasında Kalan Sulak Alan Vejetasyonunun Tür ve Komünite Ekolojisinin Belirlenmesi ve Elde Edilen Sonuçların Ekosistemin Sürdürülebilirliği Üzerine Katkılarının Araştırılması” başlıklı projede Göksu Nehir ekosisteminin makrofit bitki örtüsünün tür ve komünite düzeyinde ekolojik özelliklerinin farklı iklim ve yükseltiler boyunca nasıl değiştiği ve bu değişimlerin çevresel faktörlerle (su, toprak ve sedimente ait fiziksel ve kimyasal özellikler) olan ilişkileri araştırılmaktadır.

Projenin hedefi ile ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Burak SÜRMEN şunları söyledi: “Birçok canlı türüne habitat sağlayan nehir ekosistemleri öncelikli korunması gereken alanlardır. Nehir ekosistemlerinde bitkiler nehir içindeki kum erozyonunun önlenmesi ve nehir içinde biriken tortuların oksijen açısından zenginleşmesini sağlamaktadır. Ayrıca sahip oldukları yüksek üretkenlik nedeniyle de tahribat tehdidine açık ekosistemlerdir.

Göksu Nehri, sıcak Akdeniz iklimini iç kesimlere ulaştırarak karasal iklimin yumuşamasını ve vadi boyunca bitki çeşitliliğinin zenginleşmesini sağlamıştır. Böylece farklı bitki örtüsü tiplerini barındıran ender ekosistemlerden biri haline gelmiştir. Bu proje ile Göksu Nehri ekosistemi içinde yer alan bitki türleri ve komünitelerin ekolojik özelliklerinin ortaya konulması amaçlanmaktadır.

Proje alanı içerisinde sadece Göksu Deltası, Özel Çevre Koruma Alanı olup geri kalan bölgelerde herhangi bir koruma statüsü veya çalışması bulunmamaktadır. Özellikle Akdeniz ve Karasal iklimleri arasında bir geçiş iklimine sahip Karaman İl’i özellikle floristik yapısı ile dikkat çekmektedir. Bu durumun en önemli nedenlerinden biri kuşkusuz ekoton bölge özelliği göstermesidir.

Projede uygulanan birden çok yaklaşım ile Göksu Nehri ekosisteminde makrofit vejetasyonunun tür ve komünite düzeyinde ekolojik özelliklerinin tespitinin yanında özellikle uzun vadede meydana gelebilecek bitki örtüsü ve çevresel faktörlerdeki değişimlerin karşılaştırılacağı ve bu projenin çıktıları kullanarak bu ve benzeri ekosistemlerin devamlılığı için kalıcı çözüm yollarının ortaya çıkarılması hedeflenmektedir.”