ISBN (Uluslararası Standart Kitap Numarası)
Üniversitemiz, Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nden sertifika alarak Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi markasıyla yayıncılık yapmaktadır. Yapılacak yayınlar için ISBN ve ISSN alınması bir zorunluluk olduğundan, ISBN alabilmek icin aşağıdaki işlemler yapılarak, bilgi ve formların Havva GÜNDOĞDU’ya (hgundogdu@kmu.edu.tr) veya Tel.: (0338) 2262000 / 3402) iletilmesi gerekmektedir.
ISBN Nedir?
ISBN (International Standard Book Number), hızla değişen ve gelişen dünyamızda artan bilgi üretimini izleyebilmek ve geniş çapta kullanıma sunmak için 1972 yılında Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından hazırlanan ve üye ülkelerin onayı ile yürürlüğe giren bir kitap numaralama sistemidir. Amaç, kitap numaralarının uluslararası bir yöntemle düzenlenerek standardize edilip, Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) verilerek belirli bir yayımcının yayınladığı bir materyalin kimliğini tanımlamaktır. ISBN 13 haneli bir numaralama sistemidir. ISBN sistemi, yayınlanan her materyale bir tanımlama numarası verir.
Nelere Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) verilir?
Basılı materyal (kitap, katalog, yıllık vb.), Mikroformlar, Video film ve kasetler (eğitim amaçlı), Karma yayın araçları (kitap+kaset, kitap+CD gibi) Bilgisayar yazılımları (eğitim amaçlı), Atlas ve haritalar, Braille alfabesiyle yazılmış materyal, Elektronik yayınlar (http, www, ftp, CD, disket vb.)
Nelere Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) verilmez?: Takvim ve günlükler, El yazması eserler, Broşürler, Poster, afiş ve gazeteler, Gösteri programları (tiyatro, müzikal, resital, konser vb.) Okul müfredat programları, Formlar, Ajandalar ,Fiyat listeleri, satış ve reklam katalogları, reçeteler, Kitap haline getirilmemiş makale, genelge, yönerge vb. materyaller
ISBN İşlemleri
BANDROL ALINABİLMESİ İÇİN GEREKLİ BELGELER
a- Başvuru Dosyası: (Her müracaatta teslim edilmesi gereken evrak dosyası)
1. Banka dekontu (2 Adet)
2. Başvuru Dilekçesi – Ek-1: Form-1 (Bandrollerin kargo ile gönderilmesi için Ek-2: Form-2)
3.Mali hakların devrine ya da kullanma yetkilerine ilişkin sözleşme / izin belgeleri
(Eser çeviri ise, çevirmen sözleşmesinin de getirilmesi gerekmektedir.)
4. Matbaa veya dolum tesisi yazısı
5. Çoğaltma hakkına sahip olup yurtdışında çoğaltılan nüshalar için “Gümrük Giriş Belgeleri”
b. Arşiv Dosyası: (Her müracaatta gösterilmesi gereken evrak dosyası)
1. Yetki Belgesi (Güncel)
***Evrakların yukarıda belirtilen sırada plastik telli dosyaya takılarak getirilmesi gerekmektedir.
***Başvuru ve arşiv dosyası ile birlikte kaşenin getirilmesi gerekmektedir.
Okunma Sayısı: 20