Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

Oku & Yayımla Anlaşmaları

 

1- Wiley Dergilerinde Açık Erişim Yayın Yapma: Oku – Yayımla Anlaşması

TÜBİTAK ULAKBİM- Wiley Açık Erişim Makale Yayımlama (Oku ve Yayımla) Anlaşması kapsamında 2025 yılı kotası (Türkiye toplamı 1561 makale) 01.01.2025 tarihi itibariyle aktif hale gelmiştir.

TUBITAK ULAKBIM Makale Seçme Kriterleri

  • Yazarın EKUAL kapsamındaki üniversitelerden birine bağlı olması
  • Gönderilen makalenin WOS’ta indekslenen Q1 ve Q2 Wiley hibrit ve altın açık erişim dergileri tarafından kabul edilmesi (Hindawi dergileri hariç), Web of Science – SCIE, SSCI, AHCI
  • Makale Türleri: Research Article, Review Article, Data Article ve Rapid Publication
  • Anlaşmadan yararlanabilmek için makaleyi yazanlardan en az birinin Türkiye’deki Üniversitelerden birinde öğretim kadrosunda aktif çalışıyor olması gerekir. Bu yazar «Co-Author»  olmalı. Öğrenciler bu haktan yararlanamaz!
  • Makalelerin TUBITAK ULAKBIM açık erişim anlaşması kapsamında açık erişim yayınlanabilmesi için hibrit dergilerdeki yayınların 01 Ocak 202ve sonrası kabul edilmiş olması gerekir, altın açık erişim dergilerde ise makalenin 01 Ocak 202ve sonrasında gönderilmiş ve 2025 yılında kabul almış olmalı.

Not 1: Yazar iş akışlarında da belirtilmiştir ama çok gelen sorulardan olduğu için eklemek isterim artık altın açık erişim dergiye makale gönderirken TUB1 kodu yani herhangi bir kod girilmesine gerek yoktur. Mayıs 2024’ten beri böyledir, yazarların sadece afiliye oldukları kurumu bölüm, fakülte belirtmeksizin örn: Ankara Universitesi gibi girmeleri yeterlidir, bu alan girildiğinde yazar doğrudan bu anlaşmayla ilişkilendirilir. Talep TUBITAK’a ulaşır ulaşmaz da TUBITAK kısa süre içinde bir email gönderir, o da genel olarak şunu söyler, makale kabul edildiği takdirde APC TUBITAK tarafından ödenecektir. Bu türden bir uyarı alınmazsa yazarlar sizin aracılığınızla bizlerle, ULAKBIM’le iletişime geçip teyitleşebilir, aksi takdirde hoca yanlış bir adım gerçekleştirmiş ve yazar öder seçeneği seçilerek ilerlenmiş olur, çıkan faturadan da TUBITAK sorumlu olmaz.

Not 2: Anlaşma bir açık erişim anlaşmasıdır, bunun dışında Wiley’de kapalı dergilerde ücretsiz olarak yayın yapmaya devam edilmelidir. Kapalı makale yayınlatmak için ücret alınmaz!

Not 3: Fonlanacak dergi listesinde derginin altın açık erişim ya da hibrit yani karma içerikli bir dergi olup olmadığı belirtilmiştir. Süreçler buna göre takip edilmelidir.

Fonlanan_AE_Dergi_Listesi (Tem2024_Ara2025)

Yazar ve kurum makale kotası hakkında: İlk gelen sıraya girer kuralı geçerlidir, kişi ve kurum kotası yoktur, ülke kotası vardır.

NOT: Makale başvurularında, onay süreçlerinin sorunsuz işlemesi için, kurumsal eposta adresinin kullanılması uygun olacaktır.

 TÜBİTAK – Wiley Açık Erişim Makale Yayımlama Anlaşması ile ilgili “kısa bilgi notları”

Wiley_AE_makale başvurusu için “Yazar_iş_akışı_adımları” (Hibrit dergiler için doküman üzerindeki sayfa no 19-48; Altın AE dergiler için 49-57 arasına bakınız)

NOT: Makale başvurularında, onay süreçlerinin daha sorunsuz işlemesi için, kurumsal epostanızın  kullanılması gerekmektedir.

Oku ve Yayımla anlaşma detayları

ÖNEMLİ NOT: Bildiğiniz gibi TUBITAK EKUAL kendi belirledikleri kriterler dahilinde bir dergi listesi oluşturmakta. En güncel dergi listesi de her zaman bu linkte erişilebilirdir. Üniversitelerin Erişimine Açılan Veritabanları – Cahit Arf Bilgi Merkezi, dergilerle (fonlanan AE dergi listesi) ilgili bir soru olduğunda ilk bakılması gereken yer olarak bu linki düşünebilirsiniz. Dergi listesinin yanı sıra yazar iş akışları ve TUBITAK ULAKBIM kriterlerinin tamamı bu alanda bulunmaktadır.

 

 

2- Springer Nature Dergilerinde Açık Erişim Yayın Yapma: Oku – Yayımla Anlaşması

TÜBİTAK – ULAKBİM ve Springer Nature arasında imzalanan Açık Erişim Makale Yayımlama (Oku ve Yayımla) Anlaşması kapsamında 2025 yılı kotası 01.01.2025 tarihi itibariyle aktif hale gelmiştir.

Anlaşma kapsamında, Web of Science’da (SCI, SSCI, AHCI) yer alan, Q1 ve Q2 Grubu Springer Nature Hibrit Dergilerinde “Original Article”, “Review Article” ve “Continuing Education” türündeki yayınlar Açık Erişim  (AE) desteği kapsamında olacaktır.

Fonlanan AE Dergi Listesi

TÜBİTAK – ULAKBİM ve Springer Açık Erişim Anlaşması Web Semineri:

Tarih/Saat: 15 Ocak 2025, Çarşamba/ Saat 11.00-12.00

Kayıt LinkiSpringer Nature-TUBİTAK ULAKBİM-Açık Erişim Anlaşması-Webinar 1

Web Semineri Dili: Oturum ağırlıklı olarak Türkçe olacak ve birkaç bölüm İngilizce olarak ele alınacaktır.

TÜBİTAK – ULAKBİM anlaşmasının tanıtıldığı bu webinarda; anlaşmaya hangi kurumların katıldığı, yazar & makale tanımlama, yazarların basvuru sürecinden onay sürecine kadar takip etmesi gereken adımlar da dahil olmak üzere belirli başlıklara değinilecektir. Buna ek olarak  yazarların makalelerini yazma süreçlerine yardımcı olmak adına; iyi bir makalenin nasıl yazılacağına ilişkin ipuçları ve püf noktaları da bu özel oturuma dahil edilecektir. Webinar sonunda soru-cevap kısmında merak edilen ve sıkça sorulan sorular yanıtlanacaktır.

Faydalı Linkler:

Springer Nature-Türkiye OA Agreement

TÜBİTAK EKUAL Veri Tabanları

Springer Nature AE Anlaşması

Yazar Rehberi

ÖNEMLİ NOT: Bildiğiniz gibi TUBITAK EKUAL kendi belirledikleri kriterler dahilinde bir dergi listesi oluşturmakta. En güncel dergi listesi de her zaman bu linkte erişilebilirdir. Üniversitelerin Erişimine Açılan Veritabanları – Cahit Arf Bilgi Merkezi, dergilerle (fonlanan AE dergi listesi) ilgili bir soru olduğunda ilk bakılması gereken yer olarak bu linki düşünebilirsiniz. Dergi listesinin yanı sıra yazar iş akışları ve TUBITAK ULAKBIM kriterlerinin tamamı bu alanda bulunmaktadır.