2547 SAYILI KANUN'A EKLENEN GEÇİCİ 63. MADDE'NİN UYGULAMA İLKELERİ
12 Temmuz 2012 tarih ve 28351 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Daire Kanun” ile 2547 sayılı Kanun’a eklenen Geçici Madde 63 üncü madde aşağıdaki gibidir.
“GEÇİCİ MADDE 63 – Süresi içerisinde başvuramamaları nedeniyle bu Kanunun geçici 58 inci maddesinden yararlanamayanlar (Uluslar arası Ortak Lisans Programları çerçevesinde öğrenim görenler dahil), bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunmaları halinde geçici 58’inci maddede yer alan esaslara göre, takip eden eğitim-öğrenimlerine başlayabilirler.”
Bu madde ile 13.02.2011 tarihinde yürürlüğe giren geçici 58’inci madde (af kanunu) hükümlerine göre 13.07.2011 tarihine kadar başvuru yapamayanlara başvuru hakkı verilmiştir. 2012 – 2013 eğitim – öğretim yılında eğitim öğretime başlamak isteyenlerin en kısa sürede aşağıdaki ilkelere göre başvuru yapmaları gerekmektedir.
BAŞVURU İLKELERİ
6111 sayılı Kanun’dan yararlanmak üzere başvuruda bulunacaklara, 2547 sayılı Kanun’un 44’üncü maddesinin (b) fıkrasına (Değişik 25.02.2011 gün, 27857 Sa. Mük. R.G.) dayanılarak, uygulanacak olan ilkeler aşağıda belirtilmiştir.
1) Hazırlık dâhil bütün sınıflarda intibak, önlisans, lisans, lisansüstü öğrenim gören öğrencilerden bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih olan 25.02.2011 tarihine kadar, kendi isteğiyle ilişikleri kesilenler ile yurt dışındaki üniversitelerden yatay geçiş yaptıktan sonra yatay geçişleri iptal edilenler dâhil, terör suçundan hüküm giyenler hariç, her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler ile bir programı kazandıkları halde kayıt yaptırmayanlar 25.07.2011 tarihine kadar, Karaman merkezdeki birimlerden ilişiği kesilenler Rektörlük Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na, Ermenek ve Kazım Karabekir İlçelerindeki meslek yüksekokullardan ilişiği kesilenler ilgili meslek yüksekokulu müdürlüklerine bu uygulama esaslarının ikinci maddesinde belirtilen gerekli belgeler ile birlikte başvuruda bulunmaları şartıyla 2547 sayılı Kanunun 44’üncü maddesinde (Değişik 25.02.2011 gün, 27857 Sa. Mük. R.G.) belirtilen esaslara göre 2012-2013 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilirler.
2) Başvuru için gerekli belgeler;
b. 1 adet fotoğraf,
3) Bu kanun kapsamında başvuruda bulunan ve öğrenciliğe kabul edilenler, intibakları yapılan sınıfın önlisans/lisans/lisansüstü programlarına ve eğitim-öğretim sınav yönetmeliklerine tabi olurlar. İlgili birimlerin yönetim kurulları öğrencilerin kayıt silinme durumundaki programını dikkate alarak herhangi bir yarıyıla intibaklarını yaparlar, ayrıca gerekli durumlarda öğrencinin alt sınıflara da intibakları yapılabilir.
4) Kanundan yararlanmak üzere başvurusu kabul edilip öğrenciliğe intibakı yapılanlar, 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren derslerin açıldıkları yarıyıllardaki katkı payı/öğrenim ücreti miktarlarını yatırıp tabi oldukları önlisans/lisans/lisansüstü programlara ve eğitim-öğretim ve sınav yönetmeliğine göre ders kayıtlarını yapmaları gerekmektedir.
5) Bu Kanundan yararlanarak başvuruda bulunan öğrencilerin okudukları bölüm/programları kapanmış ise, bu öğrenciler üniversitemizde halen eğitim öğretimi sürdürülen en yakın bölüm/programlara intibakları yapılır.
6) Uygulamaya ilişkin ortaya çıkacak tereddütlü hususlarda Üniversite Yönetim Kurulu yetkilidir.