ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı

Merkezi_Puan_Ek_Madde-1

MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANIYLA YATAY GEÇİŞ EK MADDE-I

 “Yükseköğretim Kurumları’nda Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” ve “Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” ile Senato kararları kapsamında ilgili eğitim-öğretim yılı için Ek Madde-1 (Merkezi Yerleştirme Puanına Göre) yatay geçiş başvuruları için;

Gerekli bilgiler aşağıda verilmiştir.

 Üniversitemiz Senatosu'nun 21.09.2017 tarihli kararı çerçevesinde, Üniversitemize yapılan yatay geçiş başvurularında kayıt dondurma hariç dönem/sene kaybı olan adayların başvuruları ile öğrenci alınmayan programlara yapılan başvuruların değerlendirmeye alınmamasına, ancak merkezi yerleştirme puanı ile yapılan başvurularda ÖSYS kılavuzunda belirtilen program süresini doldurmamış adaylar için dönem/sene kaybı şartı aranmamasına karar verildi. Kayıt dondurulan süreler bu hesaba dahil edilmez. Kayıt dondurma işlemi yaptıran adayların belgelerini başvuru esnasında yüklemeleri gerekmektedir.

EK MADDE 1 – (Ek:RG-21/9/2013-28772) (Değişik:RG-2/5/2014-28988)

 (1) Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci, hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere yatay geçiş için başvuru yapabilir. Programa yatay geçişe ilişkin başvuru takvimi, öğrenci kontenjanına ilişkin esaslar ile yatay geçişlere ilişkin usul ve esaslar Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından tespit edilir. Belirlenen usul ve esaslar uyarınca öğrencilerin başvuruları yükseköğretim kurumlarının ilgili kurulları tarafından değerlendirilerek yatay geçişleri kabul edilir. Başvurunun kontenjandan fazla olduğu durumlarda ÖSYS puanı en yüksek adaydan başlayıp sıralanarak kontenjan kadar adayın yatay geçişi kabul edilir.

 İlgili bölüm/programlar için YKS kılavuzunda belirtilen koşulların sağlanması gerekmektedir.

 Kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilerin, yatay geçişlerde ders intibakları yapıldıktan sonra öğrencinin bulunduğu yarıyıl/yıl veya geri kalan süresine bağlı olmaksızın öğrenciye önceki yarıyıllardan/yıllardan dersler aldırılabilir. Bu sebeple başvuru yapmadan önce ilgili programın ders planını inceleyiniz. Tıp Fakültesi ve Ahmet Keleşoğlu Diş Hekimliği Fakültesinde dersler yıllık olduğu için ilgili fakültelere yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin ders planlarının (müfredat) uyumlu olması gerekir. Tıp Fakültesi ve Ahmet Keleşoğlu Diş Hekimliği Fakültesine yapılacak olan yatay geçiş başvuru değerlendirmeleri ilgili fakülteler tarafından yapılacaktır.

 ÖNEMLİ: Sosyal Bilimler MYO Özel Güvenlik ve Koruma programına yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin online başvuru sırasında heyet raporu ve adli sicil kaydı belgelerini sisteme yüklemeleri gerekmektedir.

 Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Rekreasyon Yönetimi ve Turizm Rehberliği programlarına yatay geçiş yapacak olan öğrenciler öğrenimlerine Karaman ili ''Ermenek'' ilçesinde devam edeceklerdir.

 Değerlendirme SONUÇLARI aşağıda 8.Maddededir

 Güz dönemi için; Yükseköğretim kurumlarındaki her bir diploma programının hazırlık sınıfı dahil her bir sınıfı için 90'ı geçmemek üzere Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzlarında öngörülen öğrenci kontenjanının %30'u kadar kontenjan ayrılacaktır.

 Bahar dönemi için; Yükseköğretim kurumlarındaki her bir diploma programının hazırlık sınıfı dahil her bir sınıfı için 90'ı geçmemek üzere Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzlarında öngörülen öğrenci kontenjanının %30'u kadar kontenjan ayrılacaktır. (17.01.2024 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında güncellenmiştir.)

GÜZ VE BAHAR DÖNEMİ EK MADDE 1 UYGULAMA İLKELERİ

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının web sayfasında her yıl açıkladığı 'Yerleştirme Sonuçlarına ilişkin Sayısal Bilgiler' ilanında Lisans için 'Tablo-4' verilerine, Ön Lisans için 'Tablo-3' verilerine bakabilirsiniz. 

 Taban Puanlar için TIKLAYINIZ.

 Başvurular elektronik ortamda (1 programa) alınacaktır. Şahsen veya posta yoluyla gelen başvurular değerlendirmeye alınmayacaktırOnline BAŞVURU İÇİN TIKLAYINIZ. (Yeni hesap oluşturarak başvuru yapılacaktır.)

 Başvuru esnasında iletişim bilgilerinin güncel ve size ait olması, yapılacak olan bilgilendirmeler için önem arz etmektedir.

 Fakülte/Meslek Yüksekokul web sayfalarına aşağıda belirtilen adreslerden ulaşabilirsiniz.

-Fakülteler için tıklayınız.

-Meslek Yüksekokulları için tıklayınız.

1

Yatay Geçiş Kesin Kayıt  Dilekçesi  (Dilekçe İçin Tıklayınız)  (Zorunlu) (İlgili belgeler online başvuru yapılırken belge yükleme esnasında ''Dilekçe''  seçilerek sisteme yüklenecektir)

2

Öğrenci belgesi aslı (Güncel tarihli E-devletten alınan belgeler kabul edilecektir.) (Zorunlu)

3

ÖSYM Sınav Sonuç Belgesi  (Zorunlu) 

4

ÖSYM Yerleştirme sonuç belgesi (Yerleştiği bölümü gösteren sonuç belgesi) (Zorunlu)

5

Onaylı not döküm belgesi (Transkript) aslı (Güncel tarihli E-devletten alınan belgeler kabul edilecektir.(İsteğe Bağlı) (Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi İçin Zorunlu)

6

Ders programı ve ders içerikleri aslı (İsteğe Bağlı) (Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi İçin Zorunlu)

7

Sosyal Bilimler MYO Özel Güvenlik ve Koruma programına başvuru yapmak isteyen öğrenciler için heyet raporu ve adli sicil kaydı belgeleri (İlgili Bölüm İçin Zorunlu)

8

Kayıtlı olduğu üniversiteden alınan yatay geçişine engel bir durum olmadığını belirten belge/yazı aslı (Bu belgeyi temin edenler başvuruda sisteme yükleyebilir. Henüz temin edemeyenler ise kesin kayıt sonrası 16-20 Eylül 2024 tarihleri arasında Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına teslim etmek zorundadır.)

9

Kayıtlı olduğu üniversiteden alınan Merkezi Yerleştirme Puanı ile (Ek Madde-1) Yatay Geçiş yapmadığını gösterir belge/yazı aslı (İsteğe Bağlı) 

10

Varsa ikinci öğretim öğrencilerinin ilk %10'luk başarı dilimine girdiklerini gösterir belge/yazı aslı (İsteğe Bağlı)

11

Varsa istenen belgelere ilave olarak: Hazırlık sınıfı okuyan ya da kayıt donduran öğrencilerin belgelerini eklemeleri gerekmektedir (İsteğe Bağlı)

 

2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ 

EK MADDE-1 YATAY GEÇİŞ BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME TAKVİMİ

Online Başvuru Tarihi  01-15 Ağustos 2024 (Mesai Bitimi 17.00)
Değerlendirme Tarihi 16-22 Ağustos 2024 (Mesai Bitimi 17.00)
Sonuç ilan Tarihi 23 Ağustos 2024 (Mesai Bitimi 17.00)
Kesin Kayıt Tarihleri 26-29 Ağustos 2024 (Mesai Bitimi 17.00)

 Değerlendirme sonuçları için TIKLAYINIZ. 

 Tıp Fakültesi Değerlendirme sonuçları için TIKLAYINIZ.

 Diş Hekimliği Fakültesi Değerlendirme sonuçları için TIKLAYINIZ.

 DGS Değerlendirme sonuçları için TIKLAYINIZ.

 2024 - 2025 eğitim öğretim yılı güz yarıyılı Ek Madde - 1 yatay geçiş değerlendirme sonuçlarına ilişkin Üniversitemize yerleşen adayların kesin kayıtları 26-29 Ağustos 2024 tarihleri arasında yatay geçiş için başvuru yapılan ekrandan (online kayıt için tıklayınız)  online olarak yapılacaktır. 

 Öğrenci tarafından kesin kayıt işleminin tamamlanmasından sonra, öğrencinin özlük dosyası kayıtlı olduğu üniversitesinden resmi yazıyla istenecektir.

 Kesin kayıt hakkı kazanıp kayıtlarını yaptırmayan adayların yerine yedek liste ilan edilmeyecektir.

 Yatay geçiş kaydı tamamlanan öğrencilerin, muafiyet talebi için öğrenci numaraları ve şifreleriyle birlikte öğrenci bilgi sistemine giriş yaparak ''İntibak Başvuru'' modülünden başvuru yapmaları gerekmektedir. Muafiyet başvurusu ile ilgili detaylı bilgiler için tıklayınız.

 İkinci Öğretim programlarına kayıt hakkı kazanan öğrenciler öğrenim ücretlerini, kesin kayıt işlemlerinden sonra verilecek olan öğrenci numaraları ile birlikte T.C. Ziraat Bankası ATM'lerinden veya internet şubesinden akademik takvimde belirtilen tarihlerde yatırabileceklerdir. 

 Birden fazla yükseköğretim kurumunda kayıtlı olan normal öğretim öğrencileri de katkı payı ödeyeceklerdir.

 “Yükseköğretim Kurumları’nda Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” kapsamında değerlendirme yapılmıştır.

 Mevzuata uygun olmayan durumda veya YKS kılavuzunda belirtilen şartları taşımayan öğrenciler asil olarak yerleşmiş olsalar dâhi kesin kayıtları yapılmayacaktır.