ÖĞRENCİLERİNDEN ALINACAK KATKI PAYINA İLİŞKİN BİLGİLER
“Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları İle İkinci Öğretim Ücretlerinin Tespitine Dair Esaslar” Her yıl Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmektedir.
01- Yükseköğretim kurumlarının cari hizmet maliyetleri öğrenim dallarının nitelikleri ve süreleri göz önünde tutularak farklı miktarlarda tespit edilir. Bu miktarın her yıl Bakanlar Kurulu’nca tespit edilen kısmı Devlet’çe karşılanır, geri kalan kısmı öğrenci tarafından ödenir.(Bak. Kur. Kararı Mad. 2)
02- Öğrenci katkı payları ders sayısı ve sömestr süresine göre hesaplanmayıp yıllık olarak alınır.
(Bak. Kur. Kar. Mad. 5)
03- Katkı payı iki eşit taksitte ödenir. İlk taksit eğitim öğretim yılı başında kayıt olma ve yenileme esnasında ikinci taksit ise sömestr başında kayıt yenilerken ödenir.(Bak. Kur. Kar. md.5)
04- Öğrenci katkı payını süresi içinde ödemeyen öğrencilerin kayıtları yapılmaz ve yenilenmez.
05- Disiplin cezası alan öğrenciler hariç, kayıtlarını bir öğrenim yılı süre ile donduran öğrencilerden o ikinci yarıyıl için katkı payı alınmaz. Kayıt dondurulan süre ile ilgili daha önce ödenmiş katkı payı varsa iade edilmez.
06- Normal öğrenim süreleri sonunda mezun olamayan öğrencilerden katkı payı birinci yıl için %50, müteakip yıllar için %100 fazlası ile alınır.(Bak. Kur. Kar. Mad. 13)
07- Mezuniyet veya staj durumunda olup da öğrenimleri bir yıl sonraya sarkan öğrencilerden, ilk yarıyılda mezun olmaları halinde ikinci yarıyıl için katkı payı alınmaz.(Bak. Kur. Kar. Mad. 13)
08- Bir dönem kayıt donduran, disiplin cezası ve uzaklaştırma alan öğrenciler katkı paylarını süresi içinde öderler.( 1. yarıyıl ve 2. yarıyıl başında) (Bak. Kur. Kar. Mad. 5)
10- Lisans düzeyinde ikinci bir yükseköğrenim yapan öğrenci katkı payını %100 zamlı olarak öder.
(Bak. Kur. Kar. Mad. 13)
11- Şehit çocukları ve araştırma görevlileri katkı payı ödemezler.(İkinci öğretimde okuyan araştırma görevlileri katkı paylarını öderler.)(Bak. Kur. Kar. Mad.17-14)
12- Katkı payı kredisi alan öğrenciler sadece üniversite artırım payı olan (%20) miktarı öderler. Bu miktar Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından kredi olarak verilmez.
13- Derslerini tamamlamış, ancak stajı kalmış öğrenciler katkı paylarını süresi içinde (kayıt yenileme dönemi) öderler. (Bak. Kur. Kar. Mad.5-3)
14- Bir yükseköğretim kurumuna yeni kaydolduktan sonra kaydını geri alanların katkı payları iade edilmez.
(Bak. Kur. Kar. Mad.28)
15- Vakıf Yükseköğretim Kurumları veya yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından normal veya ikinci öğretime geçiş yapan öğrenciler ile yurt dışında eğitim gören ve denklikleri yapılarak Türkiye’de bir Üniversitede lisans tamamlamalarına karar verilen ve üniversitelere yerleştirilen öğrenciler, geçiş yaptıkları kurumun ikinci öğretim öğrenim ücreti kadar öderler. Bu şekilde normal öğretime kayıt yaptıranların ödeyeceği miktara % 20 (üniversite artırım payı) ilave edilmez. (Bak. Kur. Kar. Md.26)
17- İkinci öğretim öğrencilerinden alınacak öğrenim ücretlerinin miktarı her yıl Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir.
18- İkinci öğretim öğrencileri öğrenim ücretlerini “İkinci Öğretim Öğrencilerinden Alınacak Öğrenim Ücretleri İle İlgili Esaslara Göre Öderler.”
19- Öğrenim ücretleri ders sayısı ve sömestr süresine göre hesaplanmayıp yıllık olarak alınır.(Bak. Kur. Kar. Mad.19)
20- İkinci öğretim öğrencilerinden, birinci yarıyılda öğrenim ücretinin birinci taksitini ödemeyenlerin kayıtları yapılmaz ve yenilenmez. İkinci yarıyılda öğrenim ücretini ödemeyen öğrencilere bir ay ek süre tanınır. Bu süre içersinde de öğrenim ücretini kanuni faizi ile birlikte ödemeyen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişkisi kesilir.(Bak. Kur. Kar. Mad.20)
21- İkinci öğretim öğrencilerinden hazırlık sınıfı hariç bulundukları sınıfın bütün derslerini vermek ve bulundukları sınıfın ilk yüzde onuna girmek suretiyle bir üst sınıfa geçmiş olan öğrenciler o yıl içinde normal örgün öğretim öğrencilerinin ödeyecekleri katkı payı miktarı kadar öğrenim ücreti öderler. (Bak. Kur. Kar. Md.24)
( 1.sınıfta ilk %10’a giren 2. sınıfta,
2.sınıfta ilk %10’a giren 3. sınıfta,
3.sınıfta ilk %10’a giren 4. sınıfta örgün öğretim katkı payı miktarı kadar öderler.)
22- İkinci öğretim öğrencilerinden yatay geçiş şartlarına uygun olarak ikinci öğretim programlarından normal örgün öğretim programlarına geçiş yapan öğrenciler, İkinci Öğretim öğrenim ücretini ödemeye devam ederler.
(Bak. Kur. Kar. Mad.24)
23- İkinci Öğretim öğrencilerinden normal sürede mezun olamayanların öğrenim ücretlerinde herhangi bir artırma yapılmaz.(Bak. Kur. Kar. Mad.20)
24- Mezuniyet veya staj durumunda olup da öğrenimleri bir yıl sonraya sarkan öğrencilerden, ilk yarıyılda mezun olmaları halinde ikinci yarıyıl için öğrenim ücreti alınmaz.(Bak. Kur. Kar. Mad.19)
25- İkinci Öğretim öğrenim ücreti Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca kredi olarak verilmez.
(Bak. Kur. Kar. Mad.21)
26-Bir yükseköğretim kurumuna yeni kaydolduktan sonra kaydını geri alanların katkı payları iade edilmez.
(Bak. Kur. Kar. Mad.28)
27-Üniversitemize yatay geçişle ikinci öğretim programlarından, yine ikinci öğretim programlarına gelen öğrencilerden daha önceki üniversitelerinde %10’girenler, %10 belgelerini öğrenci işlerine teslim etmeleri halinde normal öğretim katkı payı öderler.
29- Eğitim-öğretim başlamadan geçerli mazereti nedeniyle birbirini izleyen güz ve bahar yarıyılında kaydını donduran (öğrenim süresinden sayılmamak üzere) öğrenciler, o yıla ait katkı paylarını ödemezler. (Bak. Kur. Kar. Mad.5)
30- Bir eğitim - öğretim yılı kaydını donduran öğrencilerden, izinli olduğu yarıyıla/yıla ait katkı payını ödemiş olanların ödedikleri katkı payları iade edilmez.(Bak. Kur. Kar. Mad. 5)
31- Bir eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında kaydını donduran öğrencilerden, takip eden eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında izinli sayılanlar, her iki eğitim – öğretim yılına ait katkı paylarının tamamını ödemek zorundadırlar.
(Bak. Kur. Kar. Mad. 5 )
32- Süresi içinde ödenmeyen katkı payı ve öğrenim ücretlerine, ödeme süresinden itibaren gecikme zammı uygulanır.(6183 sayılı kanunun 51. maddesinin birinci fıkrası)
33- Yıllık kayıt dondurmak isteyen öğrencilerimizin izin başvurularını katkı payı ödeme (Kayıt yenileme) tarihinden önceki hafta yapmaları, kayıt dondurmak için Öğrenci İşleri’nden bilgi almaları gerekmektedir.(Ani hastalık ve beklenmedik haller nedeniyle yapılacak başvurular hariç)
34- Bir öğretim yılı kayıt donduran öğrencilerden, kayıt dondurmalarını öğretim yılı başında iptal ettirmek isteyenler, katkı payını iki eşit taksitte, ikinci yarıyıl başında iptal ettirmek isteyenler ise öğretim yılına ait katkı payının tamamını öder.
KAYIT YENİLEMEME
35- Üniversitemiz eğitim-öğretim ve sınav yönetmeliğine göre, öğrenciler her yarıyıl kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Kayıt yenileme işlemi üç aşamalıdır. Önce o yarıyılın katkı payı ödenir, internetten ders alma ve danışman onayı işlemi yapılır. Katkı payını ödemeyen öğrenci ders kaydı yaptıramaz.
36- Derslerini tamamlayan ancak stajı eksik olan öğrencilerin, azami öğrenim süresi sonuna kadar ise her yarıyıl katkı payını ödeyerek, kayıtlarını yenilemeleri gereklidir.
37- Derslerini tamamlayan öğrencilerden, en geç derslerini tamamladıkları yarıyılı izleyen yarıyılın başlangıç tarihine kadar staj defterini bölüm başkanlığına teslim edenler, derslerini tamamladıkları yarıyıl itibariyle mezun olurlar, izleyen yarıyılın katkı payını ödemezler.
38- Staj defterlerini yukarıda belirtilen tarihten sonra teslim edenler ise teslim ettikleri yarıyıl itibariyle mezun olurlar ve o yarıyıla kadar öğrenci katkı payını öderler.
Yabancı dil hazırlık öğretimini bir yarıyılda tamamlayanlar:
39- Yabancı dil hazırlık öğretimini bir yarıyılda tamamlayan öğrencilerden, yabancı dil hazırlık öğretimine birlikte başladıkları diğer öğrenciler gibi 5’inci yıllarından itibaren katkı payı % 50 fazlası ile alınır.
Krediye Başvuranlar İçin Katkı Payı İade/Tahsil Gerektiren Durumlar
40-Katkı kredisine başvurduğu için kayıt sırasında ödeme yapmayan ve bu başvurusu sonuçlanmadan herhangi bir nedenle ilişkisi kesilen öğrenciden, ilişkisi kesildiği tarihte katkı payı tutarı yıllık olarak tahsil edilir.
41- Üniversiteye ilk kez kayıt hakkı kazanıp, aynı zamanda katkı kredisi başvurusu yapanlardan katkı payı talep edilmez. Ancak bu öğrencilerden Üniversite Yönetim Kurulunca arttırılan miktar kayıt anında tahsil edilir. Kredi talepleri kabul edilmeyenlerden veya kredi listeleri kesinleşmeden okulla ilişkisi kesilenlerden önceki dönem veya dönemlere ait katkı payları, ilan edilen süre içerisinde yatırılması durumunda, gecikmeden dolayı faiz istenmeksizin tahsil edilir.
42- İade talebinin iadeyi doğuran işlemden itibaren iki ay içinde yapılması zorunludur. Süresinde yapılmayan ve öğrencinin banka hesap numarasının belirtilmediği iade talepleri değerlendirmeye alınmaz. Her ay gelen iade talepleri izleyen ayda değerlendirilir ve uygun bulunan iadeler o ay içerisinde ödenir. Bankaya gönderilen bedeli, bankanın bekleme süresi içerisinde almayan öğrencilere iade yapılmaz.
43- Bazı yıllarda Bakanlar Kurulunca katkı payının belirlenmesi geciktiğinden dolayı, katkı payının I. taksiti bir önceki yılın katkı payı üzerinden alınır. Bu durumda katkı payını ödeyerek güz dönemi sonunda mezun olan öğrencilerden, Bakanlar Kurulunca belirlenen miktarla ödediği bedel arasındaki fark tahsil edilir.
44- Üniversitemizin kayıt dönemi bittikten sonra, başka bir üniversiteye yatay geçiş yapan öğrencilerimizden, yatay geçiş yaptığı üniversiteye kayıt yaptırdığı tarihten itibaren en fazla 10 gün içinde başvuranlara katkı payı iade edilir.
45- Öğrencilerin üniversitelerine ödemeleri gereken katkı payını içeren katkı payı kredisi, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından üniversitelere ödenir.
46- Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan katkı payı kredisi alan öğrenciler, katkı payının %20’ sini(Üniversite artırım payı) kendileri ödemek zorundadırlar.
47- Öğrenci katkı payının bir kısmı veya tamamı öğrencinin talebi halinde öğrenim gördüğü yükseköğrenim kurumunun normal öğretim süresi kadar süre ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nca kredi olarak verilebilir.(Bak. Kur. Kar. Mad.4)
48-Bir yükseköğretim kurumunu bitirdikten sonra ikincisine katılan ve ikinci öğretim öğrencileri ile lisansüstü öğrencilerin ödeyecekleri katkı payı, kredi olarak verilmez.(Bak. Kur. Kar. Mad.4)
49- Önlisans programını bitirdikten sonra ara vermeden lisans programına devam eden öğrencilere (Dikey Geçiş Sınavı/ DGS ile gelen öğrenciler) intibak programı süresi hariç katkı payı kredi olarak verilebilir. Bu durumdaki öğrencilerin ara vermeden Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna müracaat etmeleri gerekmektedir.
(Bak. Kur. Kar. Mad.4)
50- Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumundan katkı kredisi almak için müracaat ettiğini belgeleyen ve yükseköğretim kurumuna ilk defa kayıt yaptıran öğrencilerden, katkı payının birinci taksiti alınmaz. Ancak Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nca değerlendirme sonucu katkı kredisi almaya hak kazanamayan öğrenciler katkı paylarının tamamını ikinci taksitle birlikte öderler.(Bak. Kur. Kar. Md.5)
51-Normal öğrenim süreleri içinde mezun olamayan öğrencilere Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından katkı kredisi verilmez. Bu durumdaki öğrenciler katkı paylarını kendileri ödemeye devam ederler.
(Bak. Kur. Kar Mad 4)
52-Sınıflar itibari ile katkı payı kredisinin ödenme süreleri:
(Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu tarafından üniversitelere ödenen)
-Katkı payı kredisini hazırlık sınıfından itibaren almaya başlayan öğrenciler için 5 yıl
-Katkı payı kredisini 1. sınıftan itibaren almaya başlayan öğrenciler için 4 yıl
-Katkı payı kredisini 2. sınıftan itibaren almaya başlayan öğrenciler için 3 yıl
-Katkı payı kredisini 3. sınıftan itibaren almaya başlayan öğrenciler için 2 yıl
-Katkı payı kredisini 4. sınıftan itibaren almaya başlayan öğrenciler için 1 yıl
53-Yatay geçişle bölüm değiştiren öğrenciler ile daha önce üniversitelerde öğrenim gördükten sonra ÖSS ile yeniden üniversitelere kayıt yaptıran öğrencilerden, daha önceki programlarında Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar kurumundan katkı payı kredisi almış olanların, katkı payı verilme süresi de yukarıda belirtilen sınırlar içindedir. Azami öğrenim süresi hesabında ve katkı payı ödemelerinde öğrencinin, önceki bölümünde harcadığı her dönem hesaba katılmaktadır.
54- Katkı payı kredisi alan öğrenci durumundaki değişikliği (İzin alma, kayıt dondurma, yatay geçiş yapma gibi) bir ay içinde Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna dilekçe ile bizzat kendisi bildirmesi gerekir. Aksi halde kredisi kesilebilir
55- Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna; öğrenim katkı payı kredisi için müracaat eden her öğrenci GEÇİCİ olarak kabul edilmektedir. Ancak Üniversite Yönetim Kurulu’nca katkı paylarında yapılan an fazla %20 oranında artış ile artık yıl okuyan öğrencilerin katkı payı, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca karşılanmadığından öğrenci tarafından ödenir.
56-Öğrencilerin Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ile yapacağı KREDİ TAAHHÜT SENEDİ sonucunda kredileri KESİNLEŞECEKTİR. Kesin listelerde adı olmayan öğrenciler, öğrenim katkı payının tamamını gecikme zammı ile birlikte ödemek zorundadırlar.
57- Öğrenciler kredilerinin kesinleşmesi için kredi müracaat listeleri, kredi taahhüt senetleri ve kredi duyurularını vb. işlemlerini bizzat kendileri takip etmelidir. Bu konuda her türlü sorumluluk öğrenciye aittir. (Kredi ve burslar için daha geniş bilgi www.kyk.gov.tr adresinden alınabilir.)
58-Ayrıca öğrencilerin kredilerinin kesinleşmesi için kredi taahhüt senetleri vb. işlemlerini takip etmeleri kendi sorumluluklarındadır.
59-Her öğrenci üniversitenin belirlediği öğrenim giderini ödemek zorundadır.